About


Am cautat in tot felul de locuri "de-a lungul internetului" si exista mai multe explicatii ale cuvantului ce denumeste un gen muzical extraordinar: BLUES.
Una din explicatii, care m-a amuzat (relativ) e una ce are conotatii medicale. Delirium tremens... este oare o cale spre blues?
Delirium tremens - urgenta psihiatrica; clinic - tulburari constiinta, afectare functii cognitive, transpiratii, tahicardie, tremor, anxietate, insomnii, halucinatii vizuale (frecvent zoopsice), tactile, olfactive, deliruri paranoide, agitatie psihomotorie - toate astea datorate consumului de alcool (cantitati "industriale"); cam asta ar insemna d.p.d.v. medical delirium tremens. Acestea fiind spuse, la delirium tremens se adauga si sirena politiei (cu albastru) si rezulta ceea ce se numeste blues (asta se intampla la inceputul sec . XIX, explicatie gasita si in scrisorile soldatilor din Razboiul Civil).
O alta explicatie, poate cea mai apropiata de intelegerea acestui gen muzical, ar fi blues-ul - ca o stare de spirit, "the blues devils", adica melancolic, trist, cu moralul la pamant (stare descrisa, oarecum, si in farsa lui George Coleman - intr-un singur act). Aceasta explicatie a fost subliniata, mai apoi, in mai multe randuri de-a lungul muzicii, in tot felul de melodii - blues o stare depresiva. Sigur, nu intotdeauna e chiar asa...
Pentru a nu tot cauta pe wikipedia ce inseamna de fapt blues-ul, am zis sa nu las DEX-ul mai prejos si iata ce am gasit: " BLUES subst. Dans lent, cu caracter visător, melancolic; melodia după care se dansează acest dans, care îşi are originea în cântecele negrilor din America. [Pr.: bluz] – Cuv. engl. " (DEX '98). Cred ca foarte multa lumea asociaza muzica lenta si dansul apropiat pe aceasta, cu blues-ul ("hai sa dansam un blues").
O definitie clasica a blues-uluil, pe care o intalnesti cam peste tot sau pe oricine ai intreba, ar fi: este un gen muzical derivat din gospel, cantece de lucru, country, folk cu origine in comunitatile afro-americane.
Dupa toate astea, daca-mi permiteti, m-as inscrie si eu uneia din etimologiile descrise mai sus si anume blues - o stare de spirit (sigur, niciodata nu voi putea atinge acelasi nivel cu cei ce se "plimbau" pe vapoarele cu aburi pe Mississippi, vapoare pe care se tineau si spectacole, si unde si Robert Johnson incepe sa remarce, Ma Rainey subliniaza ca si blues-ul feminin e mai mult decat o "paranteza", si multe altele!
Inceputul a fost facut, continuarea va veni - din seria "Riding with the kings of Blues" si "Wild women have the Blues" (fara "don't" dupa "women" asa cum zicea Ida Cox). Asa ca va invit intr-un loc unde blues-ul e tot ce conteaza!