Thursday, March 17, 2011

Count Basie

William "Count" Basie se naste in 21 august 1904 in Red Bank, New Jersey. In adolescenta invata sa cante la instrumente cu clape, frecvent la orga cinematografului si sustine mini-spectacole de vaudeville. Astfel ajunge sa fie remarcat si este angajat ca organistul cinematografului ,in special in filmele mute, in Kansas City. Dar genul lui preferat era jazz-ul. Se alatura apoi grupului jazz "Blues Devils" condus de Walter Page (care mai tarziu devine basistul lui Count).
Este poreclit Count (contele) de catre un moderator radio care atunci cand l-a prezentat (intr-una din emisiunile in care l-a invitat), a spus ca muzica lui e la fel de buna ca si a ducelui Duke Ellington. Am si ales o piesa cu cei doi mari artisti Duke Ellington feat. Count Basie - Battle Royal.
In 1936 porneste proiectului, care urma sa-i fie "prieten" toata viata, Count Basie Orchestra. N-o sa scriu foarte multe despre formatie (un simplu click mai sus si aflati totul - membrii, intrumente, concerte, premii). Ceea ce vreau sa mai adaug e ca stilul abordat de Count Basie e unul cu totul si cu totul original. O combinatie intre swing si blues. O muzica foarte stimulenta fizic, dupa primele secunde ale unei piese incepi, aproape automat si involuntar, sa misti piciorul pe ritm iar dupa inca ceva vreme probabil ca bati si cu pixul in masa (cel putin mie asa mi se intampla). Nu multe formatii reusesc sa faca asta.
Scrie foarte multa muzica de filme. Colaboreaza cu multi artisti ca Billie Holliday, Louis Armstrong. Inregistreaza albume cu Joe Williams si Ray Charles sub titlul "Count Basie swings, Joe Williams sings" si "Ray sings, Basie swings".
Moare in 26 aprilie 1984, de cancer de cap de pancreas.
Interesant si frumos este ca formatia Count Basie Orchestra mai are spectacole chiar si in ziua de azi. Ascultand piese de-acum 30 de ani si cele care la interpreteaza in zilele noastre, pot sa spun ca au reusit sa conserve destul de bine stilul lui Count Basie.
Pe data de 24 octombrie 2008, Count Basie Orchestra a ajuns si la Sala Palatului, in cadrul festivalului "Master of Jazz". Si cu asta, hai sa-i ascultam si sa dam din picioare.

0 comentarii:

Post a Comment