Thursday, March 10, 2011

Pearl Bailey

Pana acum, am avut protagonisti doar de sex masculin. E timpul sa se faca simtita si prezenta feminina in lumea blues-ului. Asa ca am ales-o pe Pearl Bailey sa sparga gheata.
Pearl Mae Bailey, nascuta pe 29 Martie 1918 in Southhampton County, Virginia isi incepe cariera artistica de mica inca (la 15 ani mai exact) dansand si nu oricum, castiga premiul intai ca tap dancer la un concurs de dans la teatrul Pearl din Philadephia. Acesta a fost doar "modestul" debut, de aici au inceput sa curga tot felul de premii la concursuri de cantec si dans si incepe sa fie remarcata (in timpul celui de-al doilea razboi mondial are spectacole chiar si pentru trupele de soldati). Incepe colaborari cu Count Basie si Cab Calloway. Incetul cu incetul isi defineste stilul, si anume, artista de cabaret. Danseaza extraordinar, are o buna dispozitie de invidiat, face glume in timpul spectacolelor, se apropie mult de public prin felul ei de-a fi (exact de ceea ce avea nevoie America postbelica). Vaudeville-ul i se potriveste la fix. In 1946 se face, cu siguranta, cunoscuta in lumea intreaga prin rolul din musicalul St. Louis Woman. Un an mai tarziu joaca un rol si in Variety Girl, unde canta piesa "Tired" <player>, care apare si pe primul ei album.
Joaca si intr-o varianta a musicalului "Hello, Dolly!" alaturi de Cab Calloway. Poate cea mai cunoscuta piesa a ei este "A little Learnin' is a Dangerous Thing", pe care o interpreteaza impreuna cu Frank Sinatra. Toate astea ajung pana la urechile presedintelui Richard Nixon, care in 1970 o numeste "America's Ambassador of Love".
In 17 octombrie 1988 primeste "Presidential Medal of Freedom".Decedeaza in 17 august 1990 de i nfarct miocardic (Pearl suferea de ateroscleroza coronariana).
In timp ce cautam o poza mai potrivita cu ea pentru acest post, ma urmarea destul de puternic un gand... "atat de bine seamana cu cineva, oare cu cine?". Dupa lungi incercari (chiar foarte lungi) de a-mi aminti, intr-un tarziu... am gasit cu cine seamana. Cu Queen Latifah (de fapt Queen Latifah seamana cu Pearl). Am sa pun ma jos putin o poza cu cele doua artiste (poza am gasit-o pe un site, ceea ce confirma faptul ca au trasaturi comune si nu sunt doar eu cea care a observat aceast lucru). Nu-i asa ca seamana (chiar bine)?
Hai sa o vedem pe Pearl Bailey alaturi de Nat King Cole in Two to Tango (piesa cu care ajunge in 1952 in American Top Ten).

0 comentarii:

Post a Comment