Sunday, March 6, 2011

Louis Armstrong

[Omul cu cel mai interesant zambet]
Nu a zburat pe luna (dar aproape ca ne-a dus pe toti acolo cu muzica lui) si nu a castigat turul Frantei (dar e placut sa asculti muzica lui in timp ce te dai cu bicicleta).
Foarte foarte multe se pot spune despre extraordinarul Louis Armstrong dar voi puncta mai mult picanteriile, iar pentru informatii de ordin biografic, wikipedia va sta non-stop la dispozitie.
Pe (foarte) scurt: se naste pe 4 august 1901 in New Orleans, Louisiana (desi el spunea ca pe 4 iulie - ziua independentei, mai tarziu a fost dovedit ca de fapt in august - din dosarele bisericii baptiste), invata de mic sa cante la cornet.
In perioada adolescentei se angajeaza in formatia Fate Marable <foto, in spatele pianistului> pe un vapor cu aburi, ce facea excursii si croaziere pe raul Mississippi (fapt ce a contribuit foarte mult la experienta acestuia). Incepe apoi sa ia ore de trompeta si se muta la Chicago unde se alatura formatiei King Olliver's Creole Jazz Band si unde incetul cu incetul isi dezvolta propriul stil din ce in ce mai apreciat. Tot in aceasta perioada se casatoreste pentru prima data, infiaza un baietel, dar divorteaza la scurta vreme, recasatorindu-se mai tarziu cu pianista Lil Hardin. In acest timp talentul lui Louis iese tot mai bine si pronuntat la iveala, conturandu-se o cariera care va avea sa lase urme adanci in muzica jazz si nu numai. Are foarte multe colaborari printre care cu Bessie Smith, Ma Rainey, Alberta Hunter, Miles Davis, Ornette Coleman etc. Chiar Duke Ellington fuge intre doua concerte sa-i prinda spectacolul lui Armstrong. La inceputul anilor '30 isi infiinteaza propriile formatii Hot Five si apoi Hot Seven cu care inregistreaza numeroase capodopere ale muzicii.
Pe langa cariera muzicala Armstrong avea si alte preocupari... se ingrijea foarte mult de silueta lui sau mai bine zis, ii placea sa arate bine la fel de mult cum ii placea sa manance, astfel incerca sa le "echilibreze" luand dupa o masa copioasa - laxative (lanseaza si o colectie de planuri de slabit si diete sub numele Lose Weight the Satchmo Way). Satchmo era porecla lui, varianta scurta a cuvantului Satchelmouth (pe langa altele ca Sachimo, Pops) si vine de la forma gurii (mustiucului) ca a unui sac = satchel.
In 1964 ajunge pe locul 1 in American Pop Chart si ii "detroneaza" pe Beatles (care erau bine instalati pe acea pozitie 14 saptamani consecutive) cu piesa Hello, Dolly!.
Sustine numeroase concerte (devenind nu numai un jazzman cum nu s-a mai pomenit pana atunci ci si "America's greatest black entertainer" - ochi perfect rotunzi, un zambet cel putin interesant si o privire calda si ghidusa la fel ca si glumele lui din timpul spectacolelor), pana in anul 1971 (inclusiv), an in care decedeaza de infarct miocardic, pe data de 6 iulie. Inainte de a parasi lumea a spus: "I think I had a beautiful life. I didn't wish for anything that I couldn't get and I got pretty near everything I wanted because I worked for it."
Mi-a fost foarte greu sa sintetizez ceea ce a facut intr-o viata. Sper ca n-am dezamagit pe nimeni.
Pentru ca toata lumea stie de "What a Wonderful World" si ii place sa fredoneze piesa printre dinti, am sa pun aici, totusi, o alta piesa... "I said hello, dolly,......well, hello, dolly..."


0 comentarii:

Post a Comment